• Viac lásky, menej plastov...

          • Aktuálna výzva pre žiakov, rodičov, ale vlastne pre nás všetkých. Skvele vystihuje nadchádzajúce obdobie, kedy si pripomíname našich blízkych, ktorí už žiaľ nie sú medzi nami. Zapojili sme sa do projektu Zelenej školy Viac lásky, menej plastov. Ocitli sme sa v spoločnosti 73 škôl z celého Slovenska, ktoré sa k výzve pridali spolu s nami. Obchody aj trhoviská ponúkajú obrovské množstvo plastových vencov, ktoré sa časom stanú nerecyklovateľným odpadom a záťažou pre životné prostredie. Naši žiaci v škole, ale aj doma spolu so svojimi rodičmi dokázali, že sa to dá aj inak. Vytvorili množstvo originálnych, čisto prírodných vencov zo sušených kvetov, čečiny, konárikov a iného prírodného materiálu. Tieto úžasné výtvory tvorili krásnu výzdobu a rozvoniavali vestibul našej školy počas dvoch týždňov. V pondelok sme dostali zo zelenej školy pohľadnicu s kolážou našich výrobkov a výstižným textom, ktorú pošleme pánovi starostovi. My sme výzvu prijali a poslali ju ďalej. Dúfame, že sa k nám pripojí čo najviac ľudí, ktorým na prírodnom prostredí ešte stále záleží.

            PS: Spolu s pohľadnicou sme dostali aj tento milý pozdrav:

            Ešte raz ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Veríme, že Vás tvorivosť a radosť z podobných aktivít neopustí. Robíte skvelé veci a my si to veľmi vážime. Pozdravte od nás aj žiakov. 

            💛 za tím Funebry a s pozdravom kolegýň zo Zelenej školy,“

            Andrea Uherková

          • Medzinárodný deň školských knižníc,

          • bol založený v roku 1999. Odvtedy si tento sviatok pripomíname každoročne štvrtý októbrový pondelok. Našou snahou je zábavnými formami ukázať žiakom práce s knihou a podporiť ich dobrý, trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu.

            Prváci si na tento deň pripravili divadelné predstavenie o zvieratkách, ktoré zahrali všetkým žiakom školy, v knižnici riešili hádanky, spoznávali známe rozprávky a ich knižné verzie ako napríklad Červená čiapočka, Popoluška, Škaredé káčatko. Druháci si v tento deň potrápili svoje hlavičky a hádali hádanky, ktoré si pre nich pripravila triedna pani učiteľka. Boli takí šikovní, že uhádli aj tú najťažšiu hádanku a poskladali tie najťažšie puzzle, ktoré zobrazovali známe rozprávky. Pre tretiakov bol tento deň rozprávkový. Prišli prezlečení za postavy z kníh, ktoré čítali. Na chodbách sa tak ocitli princezné, Harry Potter, či čarodejnica a v knižnici mohlo začať pátranie po knižných hrdinoch. Štvrtáci si pripravili plagát, kde vypísali najkrajšie vety z kníh, ktoré čítali, zoznámili sa s novými autormi a ich dielami. Ďalšie aktivity boli zamerané na jazykové zručnosti žiakov - žiaci hľadali citáty o knihách, súťažili v rýchlosti a plynulosti čítania.

            V mesiaci október sme sa v rámci aktivít školskej knižnice venovali aj téme Starí rodičia. Prváci si z domu priniesli knihy, v ktorých vystupovali babka a dedko, a pani učiteľka im tieto príbehy prečítala. Druháci, knihy s touto tematikou, vyhľadávali v knižnici a navzájom si ich prezentovali. Tretiakom sa podarilo nájsť viaceré knihy, v ktorých našli slovo „babka“, „dedko“ a dané vety si potom prepísali. Štvrtáci sa stali básnikmi a vytvorili o starých rodičoch básne.

          • Deň jablka

          • Dňa 21.10 sme si spoločne pripomenuli Deň jablka. Ochutnávka rôznych odrôd jabĺk, výborných jablkových koláčov, tvorba poučných plagátov, súťaže, rozhovory o zdravej výžive a mnoho ďalších aktivít tvorili program tohto plne prežitého a vydareného dňa. Žiaci jablká nielen ochutnávali. Zdravé plody boli súčasťou vyučovania a sprevádzali ich na každej vyučovacej hodine. Konzumáciou ovocia a zeleniny sa dá maškrtiť zdravo a chutne. Dúfame, že žiaci si zdravé návyky z toho dňa zapamätali a po „jabĺčku siahnu“ každý deň v roku.

          • Zber úrody z vyvýšených záhonov

          • Minulý školský rok si každá trieda v  zážitkovej záhrade vysadila bylinky, okrasné rastliny a úžitkové rastlinky do vyvýšených záhonov. Príkladne sa o všetko starali, okopávali a polievali. Príroda sa im za vynaložené úsilie odmenila bohatou úrodou v podobe krásnej a rozmanitej zeleniny, byliniek a nádherných kvetov. Zozbierané bylinky a kvety  žiaci sušia a už teraz sa tešia, čo vysadia na jar.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • +421 43 552 24 75
      • Vavrečka 204 029 01 Vavrečka Slovakia
      • Mgr. Dana Serdelová zsmsvavrecka@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 969 118
      • Mgr. Beáta Rentková ms@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 738 110
      • Ing. Iveta Gloneková ekonom@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 246 305
      • Bc. Janka Huráková jedalen@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 548 149
      • 37903098
      • 2021732625
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje